Bloed, zweet en tranen, oftewel pech en succes liggen dicht bij elkaar

Na de fraaie successen in Kluisbergen van de vorige week was er nu de uitdaging in eigen land op het zware en gevarieerde parcours in Zoetermeer. Naast de diverse podiumplaatsen was duidelijk dat fysieke en technische malheur soms hun tol eisen.

Op zaterdag was het Stijn Boek die namens het MTB-team Noord-Holland bij de Masters 40+ als eerste categorie van start ging. Door omstandigheden was Stijn echter zijn helm vergeten (ouderdom?) en diende er een helm te worden geleend. Met een niet helemaal passende helm ging Stijn wel van start maar gedurende de wedstrijd bleek dat de inspanning op dit heuvelachtige parcours fors is. De alsmaar toenemende zweetdruppels werden niet geremd door de helm met als gevolg irriterende ogen. En dat leidde er toe dat Stijn besloot te stoppen omdat het zicht minder dan 50 centimeter was. Pech dus.

Bij de Nieuwelingen wilden Perry Wit en Niek Horsman hun podiumplekken van de week er voor herhalen. Beide heren waren goed weg en Perry bouwde al snel een knappe voorsprong op tot dat zijn derailleurwieltje een eigen leven ging leiden als gevolg van een loszittend boutje (wederom pech). (Gelukkig hield broer Lars de eer van de familie hoog door een derde plek te scoren bij de 11/12-jarigen.) Niek daarentegen hield knap stand in de kopgroep en reed zo naar een verdienstelijke derde plaats in dit sterke deelnemersveld.

 

Bij de Junioren waren de 3 Musketiers uit Italië (Siert Minkema, Marten Haitjema en Menno Don) allemaal aanwezig en bij de start was dat goed zichtbaar. Vooral Menno had een bliksemstart en ging als vierde de heuvels in met vlak achter hem Marten en weer kort daarachter Siert. Helaas na een halve ronde schoot het bij Menno in zijn rug (nogmaals pech) en moest hij zich terug laten zakken. Marten en Siert reden in een groepje van 6 man achter de koploper Mick van Dijke. Ondanks diverse positiewisselingen leken de mannen van het MTB-team NH de sterkste en dat bleek ook wel bij het ingaan van de laatste ronde. Na wat gas geven van Marten zat alleen Siert nog in zijn wiel en in deze volgorde passeerden zij de finish, Marten de 2de en Siert de 3de plaats. Menno wilde koste wat het kost zijn race uitrijden en finishte uiteindelijk als 26ste. Een pluim voor het volhouden.

Sam de Nijs was na diverse omzwervingen ook weer in het land: marathon in het Zwarte Woud, wat hoogteritjes bij het Gardameer, iets met een kermis in Warmenhuizen en (naar het schijnt) een verlovingsreisje naar Parijs(?). Toch was dat niet aan zijn inzet te merken want hoewel de start niet super ging, werd daarna de gaskraam langzaam open gedraaid en schoof Sam steeds meer op naar voren. Met de vorm zit het wel goed is de indruk want met een negende plaats bij de Elite/Belofte mag je thuiskomen.

Nu wat weken rust (want geen grote MTB-wedstrijden) dus wellicht een wegwedstrijdje en anders de Kermiscross in Zijdewind. Het echte werk staat gepland in Sittard met de afsluitende Beneluxcup-wedstrijd op het Watersley-park, 23 en 24 september. Tot gauw.

 

Peter Jaap Don

Recent Posts
Neem contact op!

Stuur ons een bericht!

Not readable? Change text. captcha txt