Clean-sweep van de jonkies in Havelte

Er zijn soms van die dagen dat de één de hemel in fietst en de ander op vierkante wielen rijdt. Zo ook Havelte waar de Jonkies (dus de junioren) van start tot finish een leidend trio vormden en als 1 (Perry), 2 (Niek) en 3 (Paul) over de finish stormden. Een mooie opmaat, na het goede optreden van trainer/begeleider Stijn Boek (7de bij de 40+), zou je denken maar dat kwam maar half uit. Wel podium voor Siert (2), een uitglijder voor Marten en toch nog 11de, een moeilijke race voor Menno en een DNF van Sam. Maar ja net als deze zondag, na regen komt ook weer zonneschijn.

Stijn Boek had zijn vroege optreden deze dag er al op zitten als de rest van het team van Mountainbiketeam NH arriveert. Stijn was volgens zijn zeggen ‘tevreden met zijn prestatie en zijn plaats’ en dus zijn wij dat ook. Ondanks de stevige uitglijder in Beringen met een wat haperend borstkas bij flinke inspanningen rijdt Steady Stijn weer keurig zijn subtopplaatsen bij elkaar. Hij komt hoog in het regelmatigheidsklassement, aldus Jomanda.

Op het moment dat de wedstrijdvoorbereidingen van de overige leden gaan beginnen, vallen de eerste spetters en dat ging nog even door. De twee tenten werden nu wel erg vol met renners, (aanstaande) familie, tassen, koelboxen, rollenbanken en oh ja nog een hond. Anita en Tineke maar voor een wandeling weggestuurd, tassen op een hoop en de hond in de auto achter de Playstation. Enkel Menno ging warmrijden in de regen zodat hij de ruimte had. De rest reed of kreeg het warm van de drukte in de tent, zo was mijn indruk.

De weersvoorspellingen gaven aan dat het later droger zou worden dus dat werd duimen draaien met het oog op een mooie en faire wedstrijd op dit veldrijparkoers, want hard rijden was goed mogelijk. De Elite-Beloften gingen als eerste en enkele minuten daarna de Junioren. Siert had er zin in (Ilse mee, en geen ouders ja dan wil je wel) en zo ook Marten en Sam met vlak daarachter Menno. De gretigheid van Marten was iets te veel want in de eerste ronde was een echte schuiver het gevolg. Opstaan, zand er over en weer wegwezen en nu met Menno in zijn wiel op zoek naar de groep daar voor.

Ondertussen waren ook de Junioren van start gegaan en meteen was het duidelijk (pech daargelaten) dat de heren Paul, Perry en Niek het met elkaar wilden uitvechten. Het leek wel een ploegenachtervolging want hoewel er een paar concurrenten aanpikten en erg hun best deden, reed de Kop van Noord-Hollandtrein te hard. Halverwege gaf de laatste vechter het op en moesten de mannen het maar elkaar gaan uitvechten.

Bij de Elite-Beloften mengde Siert zich in de strijd om de top 3 (sleurde ook af en toe aan de kop) en deed Marten verwoede pogingen het gat met de groep voor hem te dichten. Sam had echter een leegloper (niet door het ruim openstaande shirt) maar wel door een minder goed opgeladen batterij. Tja Sam straks kiezen, net als Siert: of je ouders of je vriendin mee. Dus Sam nam een moedig besluit en staakte de strijd om even te ontluchten. Volgende keer weer beter. En ook Menno had het zwaar, hij reed zijn ronden maar niet met de energie die wij van hem gewend zijn.

Niek, Perry en Paul kwamen in de laatste fase van de wedstrijd maar er was nog geen afscheiding tussen deze mannen. In de laatste ronde was het dus er op of er onder. En ja waar er een nummer één is, is ook een nummer twee en drie en in die volgorde gingen Perry, Niek en Paul over de streep. De concurrentie had het nakijken en de speaker kon zijn kennis van de wielersport etaleren door meteen het verband te leggen met Paul Tabak, Ruiter en WV-NH (‘ken je klassiekers’).

Ondertussen leidde de strijd in de kopgroep tot een slachtoffer, Kyle Agterberg had een kettingbreuk zodat Siert alleen doorreed met Erik Groen. Bij het luiden van de bel was het dan ook de routinier die de gaskraan even opendraaide en Siert op een dertigtal meters zette. En omdat beiden een ruime marge hadden ten opzichte van de rest van het veld, was het voor Siert alleen maar volgen en kijken of er nog meer in het vat zat dan een tweede stek. Dat was echter ijdele hoop maar met een tweede plaats kan hij terugkijken op een hele goede wedstrijd. Klasse.

Marten had wat plaatsen gewonnen (niet makkelijk in het sterk uitgedunde veld) en kwam binnen op de 11 plek. Menno (16de) reed nog wel zijn wedstrijd uit en mocht als ‘bonus’ nog een extra rondje terwijl de renners achter hem moesten stoppen. Sam was ondertussen al in de tent beland en kreeg een DNF (De Nieuwe Fietshelm) achter zijn naam. Mannen, ondanks alles complimenten voor de inzet en even terug in de relax-modus. Volgende week naar Eupen en met heel wat mooi weer in het vooruitzicht, en dan gaan voorbereiden op wellicht Albstadt en Novo Mesto.

PEJEDE

Recent Posts
Neem contact op!

Stuur ons een bericht!

Not readable? Change text. captcha txt