Loon naar werken in het Duitse Wetter

Bij de zesde wedstrijd in het kader van de 3-Nationscup in het Duitse Wetter, net onder Dortmund, werden door de rijders van het MTB-team Noord-Holland weer knappe resultaten, de nodige punten en ervaringen getankt. Vooral de knappe derde plaats van Niek Hoornsman bij de Junioren en de 8ste plaats van Marten Haitjema bij de Elite/Beloften zijn noemenswaardig. Echter ook de andere rijders konden de opgaande lijn van de vorige wedstrijd verder doortrekken op het snelle en uitdagende parkoers van Wetter.

Zaterdag is het meestal “Stijndag” maar in Wetter was het ook “Juniorendag” zodat enkel de beloften met begeleiders overbleven in het ietwat luidruchtige appartementengebouw in Witten. Sliep je achter dan waren het aangeschoten Polen, aan de voorkant het verkeer en toen alles rustig werd (rond een uur of half twee) barstte er een langdurig onweer los. Toch die ramen maar open en (eindelijk) gaan slapen. Er was geen kookgelegenheid en dus werd de pan met pastasaus in de wc gekieperd. Gelukkig waren de kamers en het ontbijt top, konden we rustig naar het parkoers (want pas half 12 inrijden) en met vriendelijke vragen reden we de bus zowat tot in de tent.

Stijn Boek zette al vroeg de toon door een prachtige prestatie bij de Masters 40+. Na zijn salto van vorige week was er goed geoefend in zowel het dalen als bidons aangeven en dus liep alles op rolletjes. De extra motivatie betekende een geslaagde machtsgreep naar de derde plaats en dus prijs. Klasse prestatie. En daar kon zelfs een lekke autoband niets aan verpesten. By the way, waarschijnlijk reed Menno in diezelfde spijker want die stond ’s middags na 100 meter al stil met een platte band bij het oprijden van het parkoers.

De Junioren waren dus aan het einde van de middag aan de beurt en zowel Paul Snip, Perry Wit als Niek Hoorsman hadden geen gemakkelijke start. Paul zat wel bij de eerste 15 maar Perry en Niek kwamen in de eerste serie bochten wat in de verdrukking. Rond plek 20 moest het gas er op en vooral Niek kon dat goed opbrengen. Ondanks de hoge snelheid van de voor hem rijdende toppers lukte het hem om steeds meer tegenstanders te passeren en kreeg hij uiteindelijk de kopgroep in het zicht.

Paul kon niet mee met Niek en verdedigde zijn plek (12) met hand en tand terwijl Perry nu ook was komen aansluiten bij dat zelfde groepje. Na een weekje ziek zijn was het ritme van Perry blijkbaar nog niet voldoende om de sprong naar de top 10 te maken. Toch was het even later Paul die nog een versnelling plaatste en uiteindelijk terecht kwam op plek 11 terwijl Perry goed doorzetten beloond zag met een dertiende plaats. Niek was ondertussen doorgestoomd naar de derde plaats en de voor hem rijdende Tim van Dijke moest plotseling haast maken om de TGV uit Wieringerwerf voor te blijven. Maar met een derde plaats en wederom de noodzakelijke UCI-punten was Niek meer dan tevreden.

stijnwetter
niekwetter
perrywetter
paulwetter

Sam de Nijs, Marten Haitjema en Menno Don verdedigden zoals gebruikelijk de kleuren van het MTB-Team Noord-Holland bij de Elite-Beloften op dit vijf kilometer lange parkoers met circa 175 hoogtemeters per rondje en een temperatuur van bijna 30 graden. Vooral Marten en Sam hadden een goede start terwijl Menno als “slow-starter” eerst in zijn ritme moest komen (“in gesprek met de modder”, zoals Henk Gemser dat noemde), mede ook door de wat aangepaste training van de afgelopen weken. Marten bleef gas geven en kwam in de buurt van de top 10 met Sam enkele plaatsen achter hem. Menno reed eerst rond plek 27/28 maar kwam steeds beter in zijn ritme.

Vooral Marten baarde opzien door zijn tempo vast te houden en opschoof naar een negende plaats terwijl Sam zich rond plek 12 ophield. Na zijn snelle eerste deel had hij in het tweede deel van de wedstrijd als doel niet te verzaken en zijn plek vasthouden. En zowel Marten als Sam wonnen zelfs nog een plaats, resp. 8ste (dus punten) en 11de, en dat mag zeer verdienstelijk worden genoemd. Menno schoof ondertussen de top 20 binnen en bij hem kon je mooi zien dat de duurtraining succes had. De blik was goed, het tempo bleef gehandhaafd en meteen weer praatjes na de wedstrijd (uiteindelijk 18de). En het was zwaar want de heren reden tussen de 1:50 uur (Marten) en 1:58 (Menno) met 1.200 hoogtemeters.

Alles bij elkaar een geslaagd weekend met hier en daar nog een kleine verbetering mogelijk. Nu even vals plat met een wedstrijd in Assen tussen de badgasten en de 24ste weer op en af op het trainingsparkoers van Spaarnwoude. Kan iedereen op de fiets naar toe J.

Peter Jaap Don

Recent Posts
Neem contact op!

Stuur ons een bericht!

Not readable? Change text. captcha txt