NK in Landgraaf: succes verzilverd

“Als de voortekenen ons niet bedriegen, wordt het voor het Mountainbiketeam Noord-Holland weer een mooi, sportief en succesvol jaar.” Dat was de openingszin na de eerste wedstrijd in Berlicum. En nu, halverwege het jaar, is die zinsnede zeker van toepassing want het Nederlands kampioenschap in Landgraaf was als een groot succes. Dat kwam door zowel diverse individuele prestaties, onder andere een zilveren plek met een goud randje, als de prestatie van het team in het geheel.

De toon werd al gezet op zaterdag in de race van de Masters 40+. Stijn Boek hoopte na een mindere periode op een goede prestatie. En die kwam er dan ook op het behoorlijk uitdagende en competitieve parcours rond Snowworld. Vooral de lange klim naar de top van de skihelling brak menigeen op, zo niet Stijn. Ondanks de mindere trainingsarbeid sleepte hij een zeer verdienstelijke vijfde plaats uit het vuur en hij was daar dan ook zeer tevreden over. Complimenten.

’s Middags was het de beurt aan de Nieuwelingen met Niek Hoornsman en Perry Wit. Beiden kende een goede start waarbij vooral Perry zich onderscheidde door al snel met twee “bekende” concurrenten, Luuk Verburg en Milan Ziemerink, een gaatje te slaan met de rest van het veld. Niek volgde op gepaste afstand, kon het gat niet meer dichtrijden maar reed een knappe constante race die hem een terechte en verdiende vierde plaats opleverde, best of the rest, zullen wij maar zeggen. Klasse. Vooraan was het regelmatig stuivertje wisselen en was Perry de slimste/sterkste in de laatste fase van de wedstrijd door de koppositie te pakken. Echter bij het ingaan van de laatste bocht wilde Luuk hem nog passeren op een plek waar het eigenlijk niet kon. Daarbij hinderde hij Perry zodanig dat Milan profiteerde en als eerste de bocht uit kwam en de laatste 100 meter naar de finish niet meer bedreigd kon worden. Helaas voor Perry, alles goed gedaan en dan met zilver naar huis. Toch pet af voor zijn prestatie, dit was grote klasse en er zal nog meer volgen.

 

Zondagochtend was het niet uitslapen want de junioren startten om 10 uur in de ochtend. En dat betekende dat Siert Minkema, Marten Haitjema en Menno Don, en vooral de begeleiding, om zever uur het bed uit moest. Maar dat was het waard want de heren startten alle drie zeer goed. Siert sloot snel aan bij de twee turbo´s van Van Dijke terwijl Marten rond plek 8 volgde en Menno rond plek 15. Beiden schoven de eerste ronde meer naar voren zodat er aansluiting was met de groep achter de drie koplopers. Siert ging volop mee in de strijd om de podiumplaatsen maar de beide broers maakten het hem niet makkelijk en moest Siert zijn aanvalsdrang bekopen met een terugslag. Menno was ondertussen in het wiel van Marten aangekomen en gezamenlijk schoven zij iedere ronde een plaatsje op totdat zij op plek 3 en 4 lagen. In de laatste klim was het Marten die de langste adem had en uiteindelijk als derde over de meet ging en plaats mocht nemen op het podium. Menno reed verreweg zijn beste wedstrijd van het seizoen en werd vierde terwijl Siert door goed volhouden maar volkomen kapot als achtste over de finish kwam. Heel goed gedaan mannen.

 

nk2017-10-van-10Bij de Elite-Beloften mocht Sam de Nijs de eer van het MTB-team NH afmaken en dat hij meer dan voldoende. In het geweld met alle Beloftetoppers manifesteerde hij zich goed door achter de nummers een en twee, resp. David Nordemann en Marc Bouwmeester, steeds meer van de voor hem gestarte Eliterenners te passeren. Goed sturend en in een constant hoog tempo reed hij zijn race. Het passeren van zijn broer Robbert gaf bij de verzorging wat problemen met de vrouw des huizes. Onduidelijke aanwijzingen, enige spanning?, leverde gegoochel op met bidonnen over wie nu wel en niet wat moest krijgen. Ik hoop dat de maaltijden op de Fuik wat meer georganiseerd op tafel komen. Maar Sam maakte het niet uit en zeer verdiend mocht hij daarna de felicitaties, de medaille en de bloemen op het ereschavot in ontvangst nemen.

Al met al een zeer geslaagd, gezellig en leuk weekend. Zeven renners gestart, met drie podiumplaatsen, 1x zilver en 2x brons, twee vierde, een vijfde en een achtste plaats. Dat heet pieken en niets was gestolen want dit was een zeer selectief parcours. Stijn en Ariel kunnen zeer tevreden zijn met hun inzet en begeleiding. Nu een weekje rust en dan naar Houffalize voor een tijdelijke afsluiting om in augustus verder te gaan met de laatste wedstrijden. Tot in Houffalize.

Peter Jaap Don

Recent Posts
Neem contact op!

Stuur ons een bericht!

Not readable? Change text. captcha txt