Op niveau in Houffalize (B)

Voor de zevende wedstrijd van de 3-Nationscup reisde het Mountainbiketeam Noord-Holland af naar het Belgische Walhalla van de mountainbikesport. In Houffalize ligt een zeer uitdagend parkoers waar ook vele toprijders acte de présence gaven. En met knappe resultaten liet het Noord-Hollandse team zien dat zij, rekening houdend met hun jonge leeftijd, het hoge niveau aan kunnen van zowel de concurrentie als de moeilijkheidsgraad in Houffalize.

Zaterdag was het eerst de beurt aan Stijn die zijn pupillen mocht laten zien hoe je het parcours hier veilig en toch snel kan rijden. En dat pakte goed uit want met een knappe 5de plaats kon hij tevreden terugkijken op dit weekend en vooral die 1,5 liter Achouffe. Ja kom maar door met die pullen ….. 

Zondagochtend eerst een tegenslag want de fiets van Niek Hoornsman was ’s nachts gestolen. Ook dat hoort bij dit soort wedstrijden, veel toppers en dus topmateriaal trekt ongewenste en vervelende gasten aan, helaas. Gelukkig kon hij de mountainbike lenen van Sam die eerst nog even wilde bijkomen van al die vroege gasten bij de camper. Ja want Frau Anita had nu haar eigen B&B op wielen zodat de reistijden tussen parkoers en hotel/B&B/guesthouse tot een minimum waren beperkt. Wel heb je de hele dag visite, eten en drinken ze je arm en vertrek je nog als laatste. Het was trouwens weer top geregeld meneer en mevrouw De Nijs.

Alle 3 de junioren hadden een goede start bij de lange klim naar boven en vooral Niek kon zijn teleurstelling omzetten in een prachtige en stabiele race op dit uitdagende parkoers. Uiteindelijk eindigde hij op een fraaie 11de plaats en was daarmee tweede Nederlander in dit sterke internationale veld. Ook zijn maatjes Paul Snip en Perry Wit konden terugkijken op een knappe race. Alleen had Perry last van een dwarse Amerikaan zodat de valpartij voor hem leidde tot een duikeling en materiaalpech. Door knap volhouden reed hij alsnog naar een fraaie 19de plaats (en 4de Nederlander). Paul had zich intussen opgewerkt naar een 13de plaats, niet ver achter Niek en dus 3de Nederlander.

Bij de Elite-Beloften stonden een aantal toppers aan de start zodat de rijders van het MTB-team NH, Sam de Nijs, Marten Haitjema en Menno Don, verder naar achteren stonden opgesteld in het startveld van 73 renners. Marten was goed gestart maar de beide andere rijders kampten met enig oponthoud bij de eerste smalle afdaling op dit parkoers waar diverse steile afdalingen worden afgewisseld door felle en pittige beklimmingen. De Nijs had een goed vervolg maar tweemaal een lekke band in de eerste ronden betekende een flinke terugval in plaatsen. Marten schoof ondertussen steeds wat plekjes op richting de top 20 en ook Menno begon steeds makkelijker in zijn ritme te komen.

Sam reed door de opgelopen achterstand in een vlak tempo zijn rondjes maar de energie was er wat uit en hij mocht uiteindelijk als 36ste de finishlijn passeren. Marten bleef doorgaan en uiteindelijk behaalde hij een zeer knappe en verdiende 19de plek terwijl Menno de stijgende lijn doorzette en vooral de laatste ronde nog wat renners passeerde met als resultaat een 31ste plek als eindnotering.

Zonder verdere kleurscheuren en zowel de techniek als de conditie dik in orde, kan het MTB-team NH terugzien op een leerzaam en toch succesvol weekend. De komende weken wordt er toegewerkt naar het Nederlands Kampioenschap op 21 en 22 juli in Apeldoorn.

Peter Jaap Don

Recent Posts
Neem contact op!

Stuur ons een bericht!

Not readable? Change text. captcha txt