Zilver voor Perry Wit bij NK

Met een dikke grijns nam Perry Wit de zilveren medaille in ontvangst bij de huldiging van de junioren bij het Nederlands kampioenschap in Apeldoorn afgelopen zondag. Als eerstejaars junior leverde hij een topprestatie en dat gold ook voor zijn ploeggenoten van het Mountainbiketeam Noord-Holland, alle renners eindigden namelijk binnen de top 8 bij zowel de Masters 40+, de Junioren als de Beloften.

Hat NK-mountainbike 2018 werd verreden op het zanderige en warme parkoers van Bar-End, Apeldoorn in het weekend van 21-22 juli. Door het droge weer leek de ondergrond, vooral op zondag, op datgene wat wij normaal in Schoorl en op het strand gewend zijn. Nu echter een heel stuk zuidoostelijker en zonder afkoelend briesje vanuit zee. Dat werd afzien. Op zaterdag viel het nog mee en had het MTB-team NH alleen de master himself in de baan, Stijn Boek bij de Masters 40+. En good-old Stijn had er zin en geen last meer van fysieke malheur. En zoals hij zelf samenvatte: “Ik reed een sterke race en als 4de helaas net naast het podium. Dik tevreden” en dat mocht hij ook zijn want Govaarts, De Vries en Bekkenk zijn zeker geen pannenkoeken.

De overnachtingen krijgen tegenwoordig steeds meer een zigeuner-achtige uitstraling toen bij aankomt op zondagochtend de verslaggever zijn neus stootte tegen een tweede camper. Nog even en het wordt een complete optocht en moeten we wij wat meer ruimte gaan reserveren bij de wedstrijden, maar dan heb je natuurlijk wel alles bij je.

Zondagochtend tien uur werden de Junioren weggeschoten waarbij topfavoriet Tim van Dijke dat opvatte als zsm weg, zhm rijden en zkm finishen oftewel “zo- snel/zo-hard/zo-kort – mogelijk”. Daarachter ontspon zich een interessante strijd waarvan Perry zich snel kon afscheiden om zijn eigen race te gaan rijden op gepaste afstand van Tim maar ook weer op gepaste (=flinke) afstand van nummer drie Mees Hendrikx. Daarachter een felle strijd met vijf man met o.a. Niek Hoornsman, Paul Snip en Ian Schumacher om de plekken vier t/m acht. Door de warmte, het droge en zanderige parkoers werd het zwaarder en lastiger (en de koppies steeds zwarter). Uiteindelijk kwam Hoornsman als zesde over de streep, een halve seconde voor zijn teammaat Snip, en Schumacher achtste. Ondertussen was Perry al als tweede over de finish gegaan en kon hij zich op- en schoonmaken om de welverdiende bloemen, de zilveren plak en de kussen in ontvangst te gaan nemen.

Bij de gecombineerde Elite-Beloften wedstrijd ging veel aandacht uit naar Matthieu van der Poel die dit jaar zijn derde NK-tricot binnenhaalde, een ongeëvenaarde prestatie. En daar moeten onze beloften nog even voor trainen. Toch reden zij ook een knappe en uitgekookte wedstrijd. Menno Don, Sam de Nijs en Marten Haitjema mochten hun goede prestaties van vorig jaar (resp. 4, 3 en 3) gaan proberen te evenaren en dat lukte behoorlijk. En zoals vaker zie je het verschil bij de start met een zeer snelle opening van Sam (hoge nood?), de wat ingetogenere Marten en de “rustige start” van Menno. Ze reden alle drie hun eigen wedstrijd.

Sam knalde vlot naar een plek vlak achter de top drie, terwijl Marten enkele plaatsen achter hem volgde. Door het hoge tempo aan de kop werd het veld steeds meer uit elkaar getrokken en kwamen sommige renners “alleen” te rijden, niemand direct voor en achter je. Zo ook Sam maar het moet gezegd, het tempo hield hij knap hoog. Gaandeweg de wedstrijd was Marten in staat enkele renners tussen hem en Sam te passeren en dat gold ook voor Menno. Op driekwart van de wedstrijd had hij zijn ritme gevonden en passeerde hij elke ronde enige renners zonder dat er van zijn gezicht wat viel af te lezen. Dank aan Rob Gambon voor het trainingskamp van de week ervoor, zullen wij maar zeggen.

Sam behaalde uiteindelijk een zeer verdienstelijke en prachtige vierde plaats (zat een luchtje aan trouwens), Marten versloeg in een spetterende eindsprint Rob Gambon op de streep (met dank aan Menno en het trainingskamp van de week ervoor) en werd zeer verdiend vijfde, en Menno kwam toch nog verrassend en tevreden als 8ste binnen.

 

Een dikke duim aan alle rijders en ook aan de trainers/begeleiders, gezien het feit dat er meer successen waren in de trainingsgroep van Ariël en Stijn. Nu even rusten, vakantie vieren en dan zien wij elkaar weer in Kluisbergen danwel Zoetermeer. Bon voyage.

 

Peter Jaap Don

 

Recent Posts
Neem contact op!

Stuur ons een bericht!

Not readable? Change text. captcha txt